Om værdien af langsomhed i en hurtig verden

Den anden dag blev jeg beskyldt for at være langsom. FOR langsom! Og det endda i chat-tråden i et webinar for ledere med over 500 tilmeldte.

Ærlig talt var min første respons skam.

Men samtidig skete noget, som fik mig til at tænke anderledes om situationen.

De mennesker som var med mig i studiet, hvorfra webinaret blev sendt, beskrev hvordan netop langsomheden havde fået dem til at trække vejret dybere og blive mere rolige i løbet af webinaret.

Studieværten og den teknik-ansvarlige fortalte mig, hvordan det langsomme tempo i starten var udfordrende og nærmest provokerende, fordi den var uvant og derfor skabte ubehag og rastløshed.

Langsomhed skaber plads til ro og refleksion

Jeg tror helt sikkert, mit tempo var lige til den (for) langsomme side..

Men lige her blev det interessant fordi:

Langsomheden blev et spejl på, hvordan hurtighed og effektivitet er normen i ledelseskonteksten. Her skal tingene gå hurtigt, så vi kan nå videre til det næste møde. Og der skal hurtigst muligt nogle færdige svar og konkrete løsninger på bordet.

Langsomheden tydeliggjorde samtidig den indre hurtighed, fortalte studieværten. Rastløshed. Et sind som hele tiden er på vej til resultatet. En opmærksomhed som hele tiden vil videre og ikke opholder sig længe i ”nuet” ad gangen.

Og endelig inviterede langsomheden til at overgive sig. Til at sætte tempoet ned. Trække vejret.

DET synes jeg er virkelig interessant. Ikke at det overrasker mig. Da jeg personligt efter adskillige retræter med 10 dages stilhed ved, hvor provokerende stilhed og langsomhed kan være. Hvor konfronterende. Men også hvor transformerende det at sætte tempoet ned kan være.

Men at den effekt kunne opstå på et webinar. At langsomheden også dér kunne være en invitation ind i nuet – ind i større ro, overraskede og glædede mig.

En anden feedback jeg fik var, at der i l løbet af webinaret og efterfølgende var flere, som faktisk responderede positivt på langsomheden – netop pga. kontrasten til hverdagens høje mentale gear som leder. Samt at flere nød at langsomheden gav rum for at fordøje stoffet og reflektere undervejs.

langsomhed deler vandene

To dage senere havde jeg møde med en stor multinational virksomhed, hvor jeg havde afholdt workshop om indre bæredygtighed og det at blive langtidsholdbar som leder.

Sjovt nok påpegede en leder, der havde deltaget, netop langsomheden som det vigtigste han havde ”taget med sig” fra workshoppen. Han fortalte, hvordan ”min langsomhed” havde været indspark til en givende dialog i deres ledergruppe omkring, hvorfor det hele egentlig skal ”gå så stærkt”. Nogle var provokerede – men formåede at forholde sig undersøgende til provokationen. Langsomheden havde været en øjenåbner.

Så langsomhed deler tilsyneladende vandende. Nogle ånder lettede op… og andre rammes af kraftig rastløshed og måske endda en helt forståelig oplevelse af, at ”spilde tiden”. (og jeg er ret overbevist om at det er sidstnævnte gruppe, som i største grad kunne have gavn af mere langsomhed).

Og sjovt nok, var temaet for mit webinar blandt andet, hvordan lommer af væren, stilhed, ikke-gøren og ja, langsomhed kan være med til at skabe balance og der med trivsel i en hverdag og arbejdsdag, som generelt er præget af hastighed, effektivitet, krav om resultater og at levere, gøren og input uden tid og rum for at fordøje.

Jeg er ikke som sådan modstander af højt tempo og effektivitet. Jeg tror på, at vi mennesker kan præstere det utrolige og trives ved at være produktive og manifesterende. Men jeg er i den grad fortaler for BALANCE. For når vi skaber balance skaber vi samtidig forudsætningen for trivsel.



hvorfor?

Fordi resiliens i naturen altid afhænger af balance. Natur i balance skaber af sig selv betingelser for overskud, trivsel og naturlig fremdrift. Og som de økosystemer vores krop og hjerne også er, har de brug for balance for at restituere og trives. Balance imellem det sympatiske og det parasympatiske nervesystem. Balance imellem de kredsløb i hjernen, hvor vi præsterer og de kredsløb, hvor vi lader op.

langsomhed skaber balance og trivsel

Og når det hele går stærkt, må der skabes balance med det modsatte; nemlig langsomhed. Og sprækker i arbejdsdagen med plads til at fordøje, lade op, være stille, bare være.

Den gode nyhed er, at naturen er super effektiv ift. at søge balance og regenerere. Det vil sige, at der ikke altid skal så meget til for at vi kan lade op. To minutters stilhed uden skærm før næste møde kan gøre en kæmpe forskel.

Den dårlige nyhed er, at det er sværere end man skulle tro. Så meget i vores samfund belønner det hurtige. Og forstærker konstant en forestilling om, at det effektive er at være ”i gang” hele tiden. Det er det ikke. Vi skal ikke være langsomme og stille for at være ineffektive. Vi skal netop være det for at være effektive – eller måske rettere: være den bedste udgave af os selv.

  • Også på den lange bane.

så lad os lige opsummere:

Langsomhed skaber værdi fordi:

hvad kan du gøre som leder? - det starter med dig selv

1 ) Sæt tempoet ned, når du går

Sæt tempoet ned, når du går fra et møde til det næste. Er dit sind allerede i næste møde? Eller i mødet du kom fra? Hvad med at give din hjerne en pause og bare gå.

2 ) Læg mærke til din frekvens?

Læg mærke til dit eget tempo i møder eller i samtaler. Hvilken frekvens udsender du? Hektisk? Rolig? Utålmodig? Måske har du en forkærlighed for det hurtige – husk at innovation og nye tanker ofte fødes i mellemrummene.

3 ) Gør langsomheden legitim

Skab rum for og accept af pausen. Gør det ”lovligt” fx at ”stene”, glo ud ad vinduet nogle minutter, at være uproduktiv for at lade produktiviteten og kreativiteten komme ad sig selv.

4 ) Skab pauser med stilhed

Indfør eventuelt små stilhedspauser i løbet af møder. At starte mødet med to minutters fælles stilhed kan samle fokus og give et mere effektivt møde. Plus hjernen får de fornødne pauser undervejs, så de tilstedeværende har mere energi tilbage til opgaverne resten af dagen. 

TIP: Læs evt. mere om brugen af stilhed i Bastian Overgaards bog ”Støjfri ledelse”

Læs mere …

Flere artikler

klima-blog-virksomheder-3

Bæredygtig omstilling kan ruste lederen til fremtiden

Det stilles større og større krav til virksomheders grad af konsistens, autenticitet og transparens, når det gælder bæredygtighed. Green-washing eller green-hushing er no-go, såfremt virksomheden ...
Læs mere
baeredygtighed-ofre

Den dag naturen overtog mit hår

Enhver handlingsændring er en pris at betale. Et offer. Jeg tror, at vejen frem er at blive klar over, hvad vi hver især kan og ...
Læs mere
klima-blog-virksomheder

Bæredygtig omstilling kalder på INDRE bæredygtighed

Der er mange gode grunde til, hvorfor knokler-kulturer stadig overlever i vores samfund og i mange organisationer og virksomheder. For vi er oppe imod nogle ...
Læs mere